I Gamla biblioteket visades en liten utställning med teckningar gjorda av barn för en teckningstävling i tidningen Folket i Bild, åren 1938–57. Teckningarna ger en bild av hur dåtidens barn uppfattade sin samtid och speglade en förändrad syn på skolans bildpedagogik.
Nationalmuseum har en unik samling barnteckningar från åren kring andra världskriget. Samlingen består av ett urval av bidrag från den teckningstävling som veckotidningen Folket i Bild initierade 1938 och som från 1940 årligen fram till 1957 visades på museet. Tävlingen riktade sig till grundskolan, det vill säga folkskolans elever i åldrarna sex till femton år, och utgick från olika teman.
Många av bilderna präglas av det då pågående andra världskriget, men det finns också teckningar som visar en gladare vardag med skolmiljöer och fritidsaktiviteter.
Syftet med tävlingen var tvåfaldigt, dels ville man stimulera intresset för bildundervisningen, dels ville man väcka ungdomars intresse för skapandet. Tävlingen genomfördes i samarbete med Teckningslärarnas Riksförbund och Ragnar Hoppe, chef för museets dåvarande handtecknings- och gravyravdelning. De vinnande bidragen utsågs av en jury bestående av tecknings- och skollärare samt en representant från Nationalmuseum. De bästa bidragen vann en summa pengar som tillföll hela klassen som ett bidrag till en skolresa, det var alltså inga individuella vinster. Varje deltagande klass fick inlämna max fem teckningar, vilka valts av klassläraren.
Tävlingen blev snart en succé och antalet deltagande klasser ökade stort. År 1947 sammanställde Riksförbundet för bildande konst en vandringsutställning av de bästa teckningarna som hade visats på museet.
Samtidsskildringar
Teckningarna ger en bild av hur barnen då uppfattade sin samtid men de speglar också en förändrad syn på skolans bildundervisning. Vid den här tiden reformerades pedagogiken. Från att ha varit inriktad på att träna talang och teknisk färdighet, som exempelvis perspektivlära, uppmuntrades eleverna nu i stället att uttrycka sina föreställningar i en mer fri form. Men som bilderna visar var 1940-talets bildundervisning fortfarande präglad av äldre ideal.
Ett tjugotal teckningar visades i utställningen. Eftersom de är känsliga för ljus byttes de ut vid några tillfällen under utställningsperioden.
Gamla biblioteket, med inredning av Emma Olbers. Foto: Andy Liffner.
Om Gamla biblioteket
I Gamla biblioteket, på mellanplan, visas material ur Nationalmuseums arkiv- och boksamlingar. Samlingarna rymmer många berättelser om konsten, konstlivet och museets historia och utställningar. Här uppmärksammas också grafisk formgivning och svensk bokkonst.