Förströelse eller fördjupning? Här har vi samlat lite av varje för dig som vill veta mer om konst, design och Nationalmuseum. Välkommen att botanisera!
Förströelse
Lyssna och titta
Har du någon gång lyssnat på musik när du tittat på ett konstföremål? Olika låtar kan påverka din uppfattning av det du ser, och tvärtom. Här hittar du musik som besökare har parat ihop med föremål ur samlingarna.
Sakta in, stanna upp, titta långsamt
Slow looking handlar om att istället för att se många verk, ge mer tid till några få för att verkligen hinna se. Ta dig tid att stanna upp och titta länge. Här är några titta långsamt-tips för gör det själv-bruk.
Upptäck en medeltida bildskatt
I Nationalmuseums magasin finns en samling av illuminerade handskrifter från tiden 1000–1500. Böckerna är känsliga och svåra att ställa ut i museet. Nu har vi fotat och konserverat dem! Dyk ner och upptäck en konstskatt som du nog inte sett förut.
Guldkorn från arkiv och Konstbibliotek
I Konstbibliotekets och arkivens samlingar av litteratur, tidskrifter, bilder, brev, tidningsurklipp, protokoll och mycket mer finns en rad spännande guldkorn.
Fördjupning
Art Bulletin of Nationalmuseum
The Art Bulletin of Nationalmuseum är en konstvetenskaplig digital publikation som ges ut på engelska en gång per år. Den lyfter fram de mest betydande nyförvärven genom vetenskapliga artiklar.
Genom pappret: Kopior och kalkeringar i 1700-talets arkitekturpraktik
Hur framställde arkitekterna kopior av sina egna och andra arkitekters ritningar innan de mekaniska kopieringsmaskinerna såg dagens ljus? En samling kalkeringar i Nationalmuseum belyser de kopieringsmetoder som användes av två svenska 1700-talsarkitekter,
Sveriges Radios serie Da Vinci – Avkodad
I åtta avsnitt i Sveriges Radios serie Da Vinci – Avkodad berättar Martin Olin, chef för samlingarna på Nationalmuseum, och Cecilia Blomberg, reporter vid Sveriges Radio, om världsberömda konstverk som fortfarande tolkas och omges av mysterier.
Verket – en podd om klassiker
Verket – en podd om klassiker diskuterar, upplever och analyserar kulturhistoriens viktigaste mästerverk. Tillsammans med ledande konst- och litteraturhistoriker diskuterar Anna Jansson från Nationalmuseum och Paulina Helgeson från Litteraturbanken
Om museibyggnaden
Byggnadens historia
Nationalmuseums historia är ett bra exempel på att ett museum knappast är en statisk inrättning, utan tvärtom fungerar och har fungerat som något högst föränderligt.
Färgad av originalet – om väggarnas kulörer
Kulören på väggarna i ett rum spelar en viktig roll för upplevelsen av konst. Här guidar vi dig kulörvägen genom museet och Tidslinjen. Inspireras till att måla egna rum, och njut av en färgprakt utöver det vanliga.
Video: Tre minuter på Nationalmuseum
Upplev museet hemifrån! Här är en film för dig som inte kan besöka museet och för dig som aldrig besökt oss men undrar hur det ser ut. Välkommen på en kort rundtur!