Publicerad 2021-09-07
Nationalmuseum har utökat sin samling med två unika silverföremål från 1715. Förvärven har gjorts genom en generös ekonomisk gåva av Märta Christina och Magnus Vahlquist genom Nationalmusei Vänner. Föremålen härstammar från samlaren Lars Bellmans silversamling som nyligen såldes på auktion.
Det ena silverföremålet som Nationalmuseum har förvärvat är en chokladkanna tillverkad av Petter Henning i Stockholm 1715. Det var en ny typ av föremål gjort för den heta drycken choklad. Ordet choklad förekommer i det svenska språket första gången 1688. Den tidens choklad är inte något som vi skulle känna igen idag, utan en trögflytande blandning som kunde bestå av choklad, ägg, mjölk, socker, vanilj och olika kryddor. Blandningen krävde kraftig omrörning och därför har chokladkannor ett hål i locket så att det gick att få ner en visp utan att drycken svalnade för mycket. Den förvärvade kannan har en löstagbar lockknopp med bajonettfattning som döljer hålet. Den beställdes av en medlem av den friherrliga ätten Oxenstierna af Eka och Lindö. Chokladdrycken ansågs ha medicinska effekter – bra för aptiten och själen, samt vara ett utmärkt afrodisiakum.Från samma silversmeds verkstad kommer även smyckeskrinet som också det är daterat 1715. Gestaltningen är monumental trots den ringa höjden på 6,5 centimeter. Den senbarocka formen med sneda hörn och konsoler jämte dekor med godronnerad kant och ciselerat mönster är mycket modern för sin tid. En instämplad vapensköld i skrinet avslöjar att det har beställts av någon medlem av den adliga ätten Lorichs.
– Föremålen stärker Nationalmuseums mycket representativa samling av svenskt silver. Chokladkannan är speciellt intressant ur ett design- och kulturhistoriskt perspektiv eftersom den är tillverkad redan 1715, säger Micael Ernstell, konsthantverksintendent vid Nationalmuseum.
Nationalmuseum har inga statliga medel att förvärva design, konsthantverk och konst för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel. Förvärven av silverföremålen har möjliggjorts genom en generös gåva från Märta Christina och Magnus Vahlquist som donerats genom Nationalmusei Vänner.
Fler nyheter från Nationalmuseum
- Vårdskjortor får nytt liv som designade arbetskläder på Nationalmuseum publicerat 2024-12-20
- Nationalmuseum har förvärvat nyckelverk av Lotte Laserstein publicerat 2024-11-22
- Årets hedersporträtt 2024: Max Martin av Mikael Jansson publicerat 2024-10-08
- Stort utlån från Nationalmuseum till utställning på Versailles i samband med OS i Paris publicerat 2024-06-27
- Målning i Nationalmuseums samlingar nyligen attribuerad till kände konstnären Carel Fabritius publicerat 2024-05-22