Publicerad 2021-05-05
Nationalmuseum har förvärvat ett tecknat porträtt föreställande den drygt tvåårige Carl von Nutzhorn, utfört av den danske guldålderskonstnären Christen Købke i juli 1830. Framställningar av barn anses höra till Købkes absolut främsta verk och just hans tecknade porträtt är fullbordade konstverk i sin egen rätt, som väl kan mäta sig med oljemåleriet. Bilden av den lille Carl von Nutzhorn är inte bara ovanligt inträngande utan är också ett av konstnärens tidigaste kända beställningsporträtt av sin art.
I början av 1830-talet försökte Christen Købke (1810–1848) etablera sig som porträttmålare, förmodligen för att skaffa sig säkra inkomster. Købke, som hoppats på en mängd beställningar, fick emellertid inledningsvis nöja sig med att måla släktingar och familjemedlemmar. De var många, men detta gjorde honom inte förmögen eftersom de inte hade för vana att betala. I stället hade han, i likhet med fransmannen Jean Auguste Dominique Ingres, kommit på att man även kunde tjäna pengar på porträtt fast utförda i blyerts, vilket var mindre tidsödande än oljor. Precis som Ingres skulle han utveckla en stor virtuositet på detta område.
En av de personer som tidigt hjälpte Købke att förmedla kontakter till olika beställare var pastorn Nicolai Laurentius Feilberg, konstnärens blivande svåger. Feilbergs syster Charlotte Catherine hade i början av september 1830 gift sig med läkaren Ditlev Andersen von Nutzhorn. Det måste ha varit i samband med detta som Købke kom att teckna av Nutzhorns blott tvåårige styvbror Carl. I slutet av juli reste konstnären till Aarhus för att träffa sin bror Valdemar. Kanske sammanföll detta med uppdraget för familjen von Nutzhorn, som bodde i det närbelägna Fredericia. Resultatet blev ett detaljrikt och inträngande porträtt. Här har konstnären tecknat ansiktet med en fin gradering av små, korta korsvisa streck och det lockiga håret har skulpterats med böljande linjer medan dräkten bara antytts med några schematiska konturer.
Den oerhört väl balanserade detaljprecisionen i porträttet av en tankfull, men säkert livlig tvååring, väcker naturligtvis frågan om konstnären utförde hela framställningen inför levande modell eller om han arbetade med förstudier? Här kan man luta sig mot ett annat känt fall, Købkes bild av den fyraåriga Sophie Clausen som tillkom sex år senare och där han utgick från förberedande skisser
– Købke utgick säkerligen från förberedande skisser när han tecknade den lille Carl von Nutzhorn. När det slutliga porträttet färdigställdes behövde modellen därför inte vara närvarande. Trots detta har Købke på ett magiskt sätt lyckats fånga personligheten hos en tvååring med en stark genomträngande blick. Kanske är det anledningen till att vi uppfattar porträttet som ovanligt monumentalt trots det lilla, intima formatet som bara är 16 x 14,5 cm, säger Magnus Olausson, chef för samlingarna på Nationalmuseum.
Bilden av den blivande inrikes- och justitieministern Carl von Nutzhorn (1828–1899) torde vara ett av Christen Købkes tidigaste tecknade beställningsporträtt. Konstnären provade här ut alla de egenskaper som han senare återkom till i flera av sina framställningar av barn – en fast blick, en frontal komposition och en sluten form. Købkes vän och kollega Lorenz Frølich ansåg att konstnären i dessa porträtt uppnådde det största mått av sanning genom sin förmåga att skildra modellerna på ett ovanligt inkännande sätt.
Nationalmuseum har inga statliga medel att förvärva design, konsthantverk och konst för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel. Förvärven har möjliggjorts genom ett generöst bidrag från Sophia Gieseckes donationsmedel.
Inventarienummer:
Christen Købke, Carl [Ludvig Vilhelm Rømer] von Nutzhorn (1828–1899), Amtman för Vejle Amt, inrikes- och justitieminister i Danmark, 1830. Blyerts på papper. NMH 12/2021.
Fler nyheter från Nationalmuseum
- Årets hedersporträtt 2024: Max Martin av Mikael Jansson publicerat 2024-10-08
- Stort utlån från Nationalmuseum till utställning på Versailles i samband med OS i Paris publicerat 2024-06-27
- Målning i Nationalmuseums samlingar nyligen attribuerad till kände konstnären Carel Fabritius publicerat 2024-05-22
- Minor Arcana: samarbete med Dansens hus i performanceverk där museibesökaren deltar publicerat 2024-05-02
- En majdemonstration, av Eugène Jansson publicerat 2024-04-24