På en klippa vid Vänerns vatten ute på Kållandsö ligger Läckö slott. Slottets välbevarade utsmyckningar präglas av de ombyggnadsarbeten som greve Magnus Gabriel De la Gardie lät göra under 1600-talets andra hälft. Läckösamlingen består av ca 430 föremål - såväl möbler och silverföremål som målningar från 1600-talet och 1700-talets början.
Ursprungligen uppfördes Läckö slott under 1200-talet som en borg åt biskoparna i Skara. Efter reformationen år 1527 kom det i Kronans ägo, men år 1615 blev Läckö ett grevskap i samband med att Jakob De La Gardie (1583-1652) tilldelades det som förläning. Sonen Magnus Gabriel De la Gardie (1622-1686) ärvde slottet och grevskapet år 1652 och påbörjade då stora ombyggnads- och inredningsarbeten. Han ville modernisera den gamla borgen och göra den till en representativ bostad, främst för användning sommartid. Eftersom Magnus Gabriel De la Gardie förlorade Läckö slott i samband med reduktionen år 1681 under Karl XI:s regering, skingrades samlingarna. Under 1700-talet ägdes Läckö av Carl Gustaf Tessin (1695-1770), som också har satt sin prägel på slottet, dock i mindre omfattning.
På 1920-talet genomfördes omfattande renoveringar av slottet och en samling av konst och andra föremål började byggas upp. År 1998 påbörjades ett projekt som syftade till att möblera slottet med tidstypiska möbler, för att ge en bild av hur en herremans bostad kunde ha sett ut under barocken. Det bevarade inventariet från år 1675 och studier av samlingar på andra slott gav idéer till lämpliga föremål som sedan köptes in vid auktioner från konsthandeln. Bakom projektet stod Nationalmuseum, Stiftelsen Läckö slott och Statens fastighetsverk.
Samlingen består av möbler så som kabinettsskåp, stolar, speglar och bord men även vävda tapeter, målningar och silver. Den innehåller bland annat stora skåp från årtiondena omkring år 1700, så som den så kallade hamburgermodellen med vilken nya konstruktionsidéer introducerades. Skåpens krön, sockel, sidor och andra delar kunde tas isär vilket möjliggjorde lättare förflyttning. Samlingen har en stor variationsrikedom inte minst vad gäller stolar i olika stilar från 1600-talet. Ett exempel är en stol med hög rygg med ett rikt snidat genombrutet krön där två lejon är placerade på var sida om en kunglig krona. Stolen är troligen tillverkad i England och har ursprungligen haft fyllningar av rotting i sits och rygg. Det finns även stolar i en stram borgerlig stil som var vanlig i Holland och England, bland annat en med originalklädsel i skinn, vilket är mycket ovanligt.
Till Läckösamlingen skänkte Nationalmusei Vänner år 2001 ett praktfullt skrivbord med uppsats med så kallat boullearbete, där ytdekorationen består av sköldpadd och mässing. Tekniken uppkallades efter den franske möbelsnickaren André Charles Boulle (1642-1732). Skrivbordet är troligen tillverkat i södra Tyskland om kring år 1700. Det har rika inläggningar av så kallad contre-partie av mässing, sköldpadd, jakaranda, ebenholts och pärlemor. Motiven föreställer putti som plockar frukter och musicerar bland bladrankor. På bordskivan syns Dafne som förvandlas till ett träd då hon försöker undkomma Apollo.
I samlingen på Läckö finns en stor mängd silverföremål från 1600-talet och 1700-talets början som år 2002-2004 donerades av Sparbankstiftelsen Lidköping. Även Läckö slotts Vänner har donerats silverföremål, bland annat detta presenterfat av Petter Henning Gläser (1658-1713). Det är ovanligt stort vilket tyder på att det använts vid uppställningar på en skänk snarare än som ett praktiskt uppläggningsfat. Det centrala motivet är Jesu uppståndelse och på brättet syns fåglar och granatäpplen i den drivna och ciselerade dekoren.
På Magnus Gabriels De la Gardies tid fanns uppemot 80 vävda tapeter på Läckö slott. Sådana tapeter var mycket uppskattade statusföremål som relativt enkelt kunde transporteras mellan olika slott. Motiven var ofta mytologiska eller bibliska, med ett sedelärande budskap. Ett antal vävda tapeter av denna typ från 1600-talet har donerats och köpts in till samlingarna på Läckö.
Besök Läckö slott
Se Läckö slotts webbplats för öppettider, entrépriser och annan besöksinformation.