På herrgården Lövstabruk i norra Uppland finns idag en välbevarad miljö som visar den herrgårdskultur som växte fram i Sverige under 1700-talet och där bildkonsten hade stor betydelse. Nationalmuseums samling på Lövstabruk består av ett 60-tal föremål från framför allt 1600- och 1700-talet.
Lövstabruk, i äldre tider Leufsta bruk, är ett av de mer välbevarade så kallade vallonbruken. Från 1500-talet och fram till 1926 bedrevs här järnhantering. Runt bruket byggdes ett samhälle upp och idag är parken och herrgården ett uppskattat besöksmål.
På Lövstabruks herrgård finns en av Nationalmuseums samlingar. Den består av ett 60-tal föremål från framför allt 1600- och 1700-talet. Konstsamlingen utgörs av målningar och teckningar som visar landskap och bruksmiljöer, familjeporträtt samt målningar med djur och jaktmotiv. De speglar den herrgårdskultur som fanns på platsen. Inte bara konsten var en viktig del, på Lövstabruk fanns också en naturaliesamling och ett stort bibliotek.
Lövstabruk ägdes av familjen De Geer 1643–1986. I samlingen finns flera av familjemedlemmarna avporträtterade, många av dem är målade av konstnärer med koppling till Nederländerna men här ingår också verk av till exempel Gustaf Lundberg och Carl Fredrik von Breda.
I samband med att Stiftelsen Leufsta bildades övertog Nationalmuseum delar av familjen De Geers porträtt- och konstsamling med hjälp av donationsmedel ur Axel Hirschs fond. Under senare år har enstaka möbler köpts in för att komplettera inredningarna i herrgården, detta med bidrag från Hedda och N.D. Qvists stiftelse, Sparbanksstiftelsen Upland och Kjell och Märta Beijers stiftelse.
Familjen De Geer kom ursprungligen från Nederländerna och många av porträtten som ingår i samlingen är utförda av nederländska konstnärer. Bartholomeus van der Helst var en mästare på att i målningar lyfta fram kläder och detaljer i dessa. Detta skapade en illusion, en känsla av spetsar och exklusiva tyger. I mitten av 1600-talet utförde han porträtten av makarna Louis De Geer d.y. och Jeanne Parmentier.
I samlingen ingår en grupp äldre skildringar av djur och jakter, bland annat denna målning av de Vos som visar en björn som kämpar mot en grupp jakthundar.
Målningen visar Lövstabruk i slutet av 1600-talet med herrgården i centrum och den omgivande järnindustrin. Allt brändes ner i samband med rysshärjningarna 1719 men både bruket och herrgården byggdes upp igen. Huvudbyggnaden kompletterade också med paviljonger ritade av Jean Eric Rehn.
En grupp teckningar i samlingen visar miljöer med anknytning till järnbruket. Vallonerna som kom till Sverige för att arbeta tog också med sig traditionen att brygga öl. 1768 uppfördes ett mälteri i Lövstabruk, man tog där vara på överskottsvärmen från vallonsmedjan för att torka malten.
Besök Lövstabruk
Se Lövstabruks webbplats för öppettider, entrépriser och annan besöksinformation.