Samlingarna av måleri innehåller konstverk från år 1500 fram till sekelskiftet 1900.
I Nationalmuseums samlingar av måleri ingår drygt 11 000 verk. De framstående samlingarna av holländsk 1600-talskonst och fransk 1700-talskonst innehåller flera mästerverk, som Rembrandts Kökspigan och Watteaus Kärlekslektionen. Museet äger dessutom ett flertal målningar av franska impressionister. Ett intressant och udda inslag är den betydande samlingen av ryska ikoner. Här finns också världens största samling av miniatyrer. Den svenska konsten, från 1500-tal till 1800-tal, är särskilt väl representerad i Nationalmuseum. Här finns flera av den svenska konsthistoriens höjdpunkter, som Roslins Damen med slöjan och Zorns Midsommardans.
Ett axplock verk ur målerisamlingen
Mer att upptäcka
Konst, konsthantverk och design i samlingarna, från 1500 till idag
I museet presenteras samlingarna längs med en tänkt tidlinje, olika konstarter sida vid sida. Ett urval från den presentationen kan du se här .
Kärlekshistorier ur samlingarna
Kärlekshistorier ur samlingarna! Ta med din hjärtevän på guidad tur i museet. Här bjuder vi på ett urval verk med kärlekstema som ligger oss varmt om hjärtat.
Kvinnliga konstnärer
Nationalmuseum äger många verk av kvinnliga konstnärer, främst från 1800-talet. Här kan du bekanta dig med några av dem
Mörkrets mästare – Caravaggister i samlingarna
I det tidiga 1600-talets Rom skapade den italienske konstnären Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) ett radikalt nytt bildspråk.Här visas målningar från Nationalmuseums samling av konstnärer verksamma under 1600-talets första hälft som inspirerats
Fördjupning
Italian Paintings
Del ett av den första resonerande katalogen över Nationalmuseums samling av italienska målningar publicerades 2015. Här visas ett mindre urval ur katalogen.
Den dolda historien - det forskningen kan berätta
Här berättar vi hur vi använt olika metoder för att avbilda och analysera materialen i Eckersbergs målning Klostergården i S. Maria in Aracoeli som visas i utställningen Dansk Guldålder våren 2019. Resultaten av undersökningen presenteras i detalj.