Nationalmuseum har en unik samling skulpturer av en av den sena renässansens främsta skulptörer, den nederländske Adriaen de Vries (1556–1626). Museum de Vries är helt ägnat åt denne framgångsrike konstnär.
Adriaen de Vries var ursprungligen från Haag – han signerade sina skulpturer ”Adrianus Hagiensis Batavus fecit” – men var verksam vid flera stora maktcentra under 1500-talets slut och 1600-talets början som en av de absolut främsta på sitt område. Han började sannolikt som guldsmedslärling i Delft. Därefter tillbringade han flera år i Giambolognas stora verkstad i Florens, en av Europas mest avancerade bildhuggarateljéer, där han utvecklades till en självständig konstnär. De Vries känsla för modellering och hans tekniska skicklighet tilltalade dåtidens furstar och samlare, som efterfrågade såväl små som monumentala bronsskulpturer. De Vries rekryterades av Rudolf II till Prag, ett av Europas mest blomstrande hov, och blev så småningom kejsarens hovbildhuggare.
Att majoriteten av de Vries skulpturer nu finns i Sverige beror på landets framgångar under 1600-talets krig. Prag belägrades av svenskarna i 30-åriga krigets slutskede i juli 1648 och bland krigsbytena fanns de Vries skulpturer från kejsare Rudolf II:s samlingar och general Albrecht von Wallensteins palatsträdgård (anlagd 1623-29). Drygt tio år senare plundrades Frederiksborgs slott av Karl X Gustav under de Nordiska krigen. Neptunusbrunnen, som Kristian IV beställt av de Vries, nedmonterades och fraktades till Sverige.
Man vet inte exakt var krigsroven hamnade när de först kom till Sverige. Några stod magasinerade, men de flesta placerades så småningom på Drottningholm. När Nicodemus Tessin den yngre ordnade lustträdgården på 1680-talet, skapade han en fri arkitektonisk blandning av skulpturer från Prag och Frederiksborg.
Med få undantag behöll skulpturerna sin plats fram till nutid. När man upptäckt de omfattande skador, som utomhusklimatet medfört på originalen, ersattes dessa med kopior i form av moderna bronsavgjutningar. Originalen flyttades in i Dragonstallet nära Drottningholms Wärdshus. År 2001 öppnade det nya museet i dessa lokaler. I Museum de Vries kan besökaren komma nära och se konstverken på ett sätt som inte har varit möjligt tidigare. Skulptörens fantastiska detaljarbete blir nu synligt för betraktaren. Museum de Vries lokal är anpassad för rullstolsburna och personer med synnedsättning. Etiketter och texter har stor stil och punktskrift samt i några fall reliefbilder. Vissa av de utställda kopiorna får man känna på vid en ledsagad visning. Dessutom finns tekniska stationer, som tar fasta på och förklarar de Vries teknik och bronsgjutningen.
Besök Museum de Vries
Se Museum de Vries webbplats för öppettider, entrépriser och annan besöksinformation.