I Nationalmuseums samlingar av skulptur finns tusentals verk från olika tider. Förutom de skulpturer som kommer att visas i Nationalmuseums byggnad på Blasieholmen i Stockholm, ansvarar museet också för samlingarna vid tre separata skulpturmuseer av stort kulturhistoriskt intresse: Gustav III:s Antikmuseum i Kungl. Slottet, Orangerimuseet vid Ulriksdals slott och Museum de Vries vid Drottningholms slott.
När Nationalmuseum öppnade 1866 utgjordes kärnan i skulptursamlingen av de verk som ingått i det äldre museum som varit inrymt i Kungliga Slottet. Genom bland annar Gustav III:s samling, inköp och donationer av nyare skulpturer under 1800- och 1900-talen fick ett stort antal verk av ledande svenska skulptörer plats i museets samling. Hit hör till exempel Johan Tobias Sergel, Johan Niklas Byström, Bengt Erland Fogelberg och Per Hasselberg. I samlingarna finns även avgjutningar av klassiska antika skulpturer och en betydande samling utländska skulpturer från medeltiden fram till 1900, av exempelvis Francesco Laurana, Giovanni Bologna och Adriaen de Vries.
Tyngdlöshet i brons
Adriaen de Vries skulptur Psyke buren av amoriner är ett av de allra mest beundrade konstverken som visas på Nationalmuseum. Du kan uppleva skulpturen på plats i salen för 1500-talskonst. Linda Hinners, skulpturintendent på Nationalmuseum, berättar om mästerverket i den här filmen.
För att kunna se videor på webbplatsen behöver du godkänna kakor för marknadsföring
Ändra dina kakor härEtt axplock verk ur skulptursamlingen
Skulpturerna i Skulpturgården
I den här online-turen kan du upptäcka och få veta mer om skulpturerna som visas i Skulpturgården.
Porträttbyster
I samlingarna finns många exempel på porträttbyster. Ett litet urval visas i restaurangen. Här kan du se och läsa mer om några av dessa.
Mer att upptäcka
Skulptriser
Förvånansvärt många kvinnor utbildade sig till skulptörer under under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Här kan du bekanta dig med några av dem.
Konst, konsthantverk och design i samlingarna, från 1500 till idag
I museet presenteras samlingarna längs med en tänkt tidslinje, olika konstarter sida vid sida. Ett urval från den presentationen kan du se här.