Tessininstitutets konstsamling vittnar om de kulturella och politiska förbindelserna mellan Sverige och Frankrike från 1600-talet och fram till idag. Här finns verk av konstnärer som Alexander Roslin, Louis-Jean Desprez, Jaques-Philippe Bouchardon, Julia Beck och Olle Baertling. Samlingen förvaltas av Nationalmuseum.
Tessininstitutet grundades 1933 på initiativ av konsthistorikern och kulturrådet vid Svenska Ambassaden i Paris, Gunnar W. Lundberg. Det uppkallades efter Carl Gustaf Tessin (1695–1770) – svensk politiker, diplomat och konstsamlare. Tessins centrala roll som förmedlare av svenska-franska kulturkontakter under 1700-talet gjorde honom till en perfekt symbol för institutet, vars syfte var att belysa de fransk-svenska kulturutbytena genom tiderna.
Resultatet av Lundbergs arbete är en samling med mer än 6000 föremål: målningar, konst på papper (akvareller, teckningar och grafiska blad), skulpturer, medaljer och äldre böcker. Tyngdpunkten ligger på 1700-talet, men det finns också äldre föremål och verk av svenska 1900-talskonstnärer med anknytning till Frankrike. Föremål lånas ofta ut till utställningar i och utanför Frankrike och Sverige. Parallellt med konstsamlingen byggde Gunnar W. Lundberg också upp ett konsthistoriskt bibliotek. Ett stort antal av böckerna har skänkts till universitetsbiblioteket i Umeå och till Nordiska Biblioteket i Paris. Kvar i Hôtel de Marle finns rara böcker med koppling till svensk historia.
Ursprungligen var samlingarna inrymda på den svenska ambassaden, men i början av 1960-talet övertygade Lundberg den svenska regeringen att för statens räkning köpa det vackra renässanspalatset Hôtel de Marle i Maraiskvarteren. Samlingarna fick nu en ståndsmässig inramning. I samband med att Svenska institutet i Paris flyttade in i Hôtel de Marle år 1971 donerade Lundberg konstsamlingen till svenska staten. Tessininstitutet har sedan dess varit en viktig del av institutet. Konsten förvaltas sedan 1982 av Nationalmuseum och en del av den ställs ut permanent i Kristinasalen i Hôtel de Marle. Här finns bland annat Roslins berömda porträtt av Suzanne Giroust, pastellmålare och tillika konstnärens hustru.
Besök Tessininstitutet
Se Svenska institutets i Paris webbplats för öppettider, entrépriser och annan besöksinformation.