Lagom till jul kan du se en liten utställning i Gamla biblioteket om en bildskatt från förra sekelskiftet som format våra föreställningar om julens färger, textilier, inredning och traditioner. Välkommen in i jultidningarnas förtrollade värld.
De första svenska jultidningarna uppstod kring mitten av 1800-talet med förebilder bland annat hämtade från den brittiska illustrerade veckopressen och den svenska skämttidningen Söndags-Nisse (1862–1924). Till jul publicerade de speciellt utformade och färgglada julnummer. I Sverige var Publicistklubben tidigt ute och redan 1881 utgavs den första utgåvan av Julqvällen. År 1906 tog Emil Åkerlund, senare Åhlén & Åkerlund, initiativ till den mest livaktiga av dem alla, Julstämning, som än idag utkommer vid juletid. Med stöd av postorderfirman Åhlén & Holm blev distributionen effektiv och hela 112 000 exemplar av den första utgåvan spreds över landet. Andra exempel på utgivare var Svensk Läraretidnings förlag som 1891 introducerade Jultomten. Bonniers utgav Snöflingan, Konstnärsklubben Jul (1886–1912) och Idun Tidskriften Idun.
Jultidningarna var ofta omfångsrika och påkostade med omslagsbilder efter originalteckningar och målningar. Inlagan var fylld av illustrationer av dåtidens etablerade konstnärer som exempelvis Jenny Nyström, Carl Larsson, Einar Nerman och John Bauer.
Jenny Nyströms och Carl Larssons julbilder har reproducerats och spridits över generationer. Utan tvivel har de bidragit till att forma 1900-talets visuella föreställningar om julens färger, textilier, inredning och traditioner. Jenny Nyström anses vara den som i Sverige först givit den traditionella jultomten ett utseende och karaktär genom sina illustrationer för Viktor Rydbergs barnsaga Lille Viggs äfventyr på julafton (1875) och hans Tomten (1881). De blev inledningen på hennes karriär. I Nyströms bildvärld är det framför allt relationen mellan jultomten och barnen som står i centrum medan tomten är frånvarande i Carl Larssons bilder. Här är i stället familjens gemenskap eller barnens lekar huvudsakliga källor till motiven.
Utställningen visar ett urval av jultidningar ur Konstbibliotekets samlingar.
Gamla biblioteket
I Gamla biblioteket, på mellanplan i museet, visar vi små temautställningar med material framför allt från museets arkiv och konstbibliotek. Här kan du läsa mer om Gamla biblioteket.