Sedan 1980-talet har Ernst Billgren varit en av Sveriges mest uppmärksammade konstnärer. Från våren till hösten 2025 är han aktuell med flera nya verk i utställningen Ernst Billgren – nya minnen på Nationalmuseum. Några av verken baseras på äldre målningar i museet samling, som till exempel den välkända Karl XII:s likfärd.
Ernst Billgren utmanar konstvärldens oskrivna lagar och outtalade förväntningar med verk som kombinerar traditionella konsthistoriska motiv med populärkulturella referenser och kitsch. Den här utställningen innehåller cirka 25 verk, där han lekfullt refererar till klassiskt måleri. Bland annat har han gjort egna tolkningar av verk i museets samlingar, som den välkända målningen Karl XII:s likfärd. Andra verk påminner om landskap och djur- och stillebenmålningar från barocken.
Genom att måla andras bilder slipper jag den egna smaken och får därigenom en helt annan frihet. Då kan jag måla vad som helst. Vi är dvärgar som står på jättars axlar. Det är ett sätt att levandegöra tidigare generationers måleri, kunskaper och ideal, men med en ny berättelse.
Om konstnären
Ernst Billgren föddes i Stockholm 1957 och slog igenom som konstnär i mitten av 1980-talet, medan han fortfarande studerade vid Valands konsthögskola i Göteborg. Han var en central del av det svenska postmoderna genombrottet, tillsammans med konstnärer som Max Book, Ingrid Orfali och Dan Wolgers. Billgrens lekfulla förhållningssätt till modernistisk tradition och populärkultur blev ett av decenniets mest framträdande konstnärliga uttryck.
Billgrens konstnärskap kännetecknas av stor bredd. Han arbetar med en rad tekniker – måleri, skulptur och grafik – och kombinerar gärna olika material som oljefärg, glas, kakel och trä i samma verk. Hans bildvärld kretsar ofta kring myter och sagor, med återkommande motiv av djur som rör sig i både naturlandskap och moderna interiörer. Under de senaste decennierna har Billgren även ägnat sig åt film, teater och musik, skapat scenografi, formgett möbler, deltagit i olika TV-program, samt skrivit flera böcker. Hans författarskap kretsar ofta kring konstvärlden och grundläggande frågor om konstnärlig kvalitet och konstens funktion.
Per Hedström, utställningens kurator, menar att Ernst Billgrens sätt att leka med konsthistoriska traditioner får oss att se på äldre konst med nya ögon. Han utmanar konstvärldens oskrivna lagar och outtalade förväntningar på ett sätt som få andra konstnärer gör.
Nya verk
Utställningen Ernst Billgren – nya minnen innehåller flera nya verk där Billgren refererar till klassiskt måleri ur museets samlingar. Exempelvis speglas 1800-talets romantik i målningar av stora skepp och gotiska katedraler. I Billgrens version blir romantikens dramatik dock närmast absurd – skeppet hamnar mitt i katedralens kor. Andra verk korsar barockens landskaps- och stillebenmåleri i bildserier där motiven gradvis faller samman mot en slutlig katastrof.
Flera av utställningens målningar är direkt inspirerade av verk i Nationalmuseums samlingar. Ett av de tydligaste exemplen är Billgrens bearbetning av Gustaf Cederströms berömda Karl XII:s likfärd, där han skapar en personlig version av det klassiska motivet.
Kurator
Per Hedström
Scenograf
Joakim E Werning
- torsdag 10/418:00–19:30
- fredag 11/414:00–15:00
- fredag 18/414:00–15:00