Visades på Nationalmuseum i Stockholm.
För första gången presenterades förhållandet mellan skandinavisk och nordamerikansk design under 1900-talet som en utställning. Nationalmuseum bjöd in till utställningen Scandinavian Design & USA – människor, möten och idéer, 1890–1980, som var resultat av ett internationellt samarbete och ny forskning. Med en unikt sammansatt kollektion av föremål från samlingar i USA och Norden, fick besökaren ta del av strömningar som legat till grund för estetik, identitet och idévärld som vi möter än idag. Utställningen undersökte bland annat den skandinaviska emigrationens betydelse och de ambitiösa marknadsföringskampanjerna för så kallad Scandinavian Design i USA på 1950-talet. I fokus var även frågan om design som verktyg för internationell diplomati.
Transatlantiska relationer mellan Norden och USA blev en del av kulturarvet på båda sidorna av Atlanten. Via utställningen kunde besökaren följa med på en designhistorisk resa producerad av Los Angeles County Museum of Art och Milwaukee Art Museum, tillsammans med Nationalmuseet i Oslo och Nationalmuseum i Stockholm.
För att kunna se videor på webbplatsen behöver du godkänna kakor för marknadsföring
Ändra dina kakor härScandinavian Design & USA – människor, möten och idéer, 1890–1980 är samorganiserad av Los Angeles County Museum of Art och Milwaukee Art Museum i samarbete med Nationalmuseum och Nasjonalmuseet, Oslo.
Utställningen har möjliggjorts genom större bidrag från Terra Foundation for American Art (International Tour and Exhibition sponsor) och Henry Luce Foundation (Presenting Sponsor). Även Nordisk kulturkontakt har bidragit med ett generöst stöd.
Programverksamheten stöds av USA:s ambassad i Stockholm.
Utställningskatalog
I samband med utställningen gav Nationalmuseum ut en rikt illustrerad publikation med svensk och engelsk text. I den skriver utställningens kuratorer Helena Kåberg och Denise Hagströmer om migration och kulturdiplomati, Bobbye Tigerman och Monica Obniski skriver om Cranbrook Academy of Art. Siv Ringdal skildrar en förkromad framstegsoptimism, Patrik Steorn belyser svenskt mode i USA under 1960-talet, Glenn Adamson skriver om hantverksutbyten mellan USA och Norden och Kjetil Fallan om när design utvecklade ett samvete. Övriga medverkande författare är Maija Koskinen, Jørn Guldberg och Lars Bang Larsen.
Pris: 295 kr. Beställ den gärna från vår bokshop eller från museets webbshop.