I Skattkammaren kan du se mer än tusen små föremål av stor betydelse. Här visas en stor del av världens största samling porträtt miniatyrer tillsammans med smycken från nu och då, dosor och fickur samt modernt silver. Upplev dem på riktigt nära håll.
Nationalmuseum har världens största samling miniatyrmåleri. Den består av 5700 miniatyrer, huvudsakligen porträtt, vilka är utförda av svenska och andra europeiska konstnärer från 1500-talet fram till mitten av förra århundradet. Det märkvärdiga med denna kollektion är inte bara mängden utan lika mycket bredden och djupet. Ingen annan samling är lika representativ för det europeiska miniatyrmåleriet.
En porträttminiatyr kunde fungera som ett exklusivt visitkort eller en kärleksgåva – och bars ofta nära mottagarens hjärta. Nu ställs flera hundra av dem ut, alltifrån Nicholas Hilliards framställning av drottning Elizabeth I till Siri Derkerts 1900-talsporträtt av sonen Carlo.
För att kunna se videor på webbplatsen behöver du godkänna kakor för marknadsföring
Ändra dina kakor härI Skattkammaren visas miniatyrmåleriet i sitt sammanhang, tillsammans med andra accessoarer som smycken, dosor och fickur. Museet har länge samlat på nutida smycken, men aldrig tidigare aktivt förvärvat äldre föremål. Under senare år har därför betydande inköp gjorts som kompletteringar. I Skattkammaren får du se större delarna av denna samling på mycket nära håll. Smycken brukar av tradition förknippas med kvinnor, men i utställningen visas även en särskild del ägnad åt accessoarer för män, alltifrån käppar till ordenstecken.
Modernt silver
Stora förändringar skedde inom silversmidet under 1960-talet. Decenniet inleddes med sober, polerad elegans och slutade med experiment i form och material. Silversmederna närmade sig den fria konsten och började uttrycka ett individuellt formspråk.
Personliga berättelser och friare inställning till materialet lever vidare och utvecklas av dagens smeder. Experimenterandet med tankar och tekniker fortsätter. Idag är det självklart att korpussilver kan vara en skulptur, där uttrycket och inte funktionen har prioriterats.
Silvret är ett konstnärligt material med rika möjligheter att uttrycka formgivarens tankar och engagemang. Det kan handla om reflektioner kring vår miljö, om hur vi kan återbruka, eller om våra tankar kring krig med projektilformer, flyktinghistoria och inte minst kvinnohistoria.
Skattkammaren är inrymd i gamla kontorsrum som i samband med renoveringen i mitten av 2010-talet åter har förvandlats till utställningslokaler. Färgsättningen är inspirerad av husarkitekten Stülers ursprungliga förslag för museets mellanvåning.
Med appen som guide
I museets besöksapp finns fördjupande fakta om varje tema och om föremålen i utställningen. Bra att ha till hands vid ditt besök på museet. Ladda ner den gratis från GooglePlay eller AppStore.
Fördjupa dig i miniatyrmåleriet
I boken Miniatyrmåleri i Nationalmuseum skriver Magnus Olausson, samlingschef på Nationalmuseum, om vad en miniatyr är, om enskilda konstnärer, beställare, om bruk och miniatyrernas funktion. Intendent Cecilia Rönnerstam skriver om material och teknik. Med 400 sidor och 700 bilder är den ett praktverk. Boken är den första mer omfattande texten på svenska om miniatyrmåleriet som konstart. Beställ boken från vår bokshop.