Blå blom, Berså och Nobel – alla är de välkända Gustavsbergserviser som genom åren prytt festbord och förgyllt vardagens måltider. Med utställningen Dukat till fest! Porslinsriket 200 år firar Gustavsbergs Porslinsmuseum att porslinsfabriken försett svenska hem med porslin i två århundraden.
Gustavsbergs porslinsfabriks folkkära mönster och omsorgsfullt utformade detaljer har sedan starten 1825 skapat stämning vid livets högtidliga tillfällen. Med fokus på serviser och dukade bord visar den här jubileumsutställningen föremål som speglar estetiska ideal och innovativa nyheter. Den ger dig också inblick i fabrikens rika historia. Här kan du följa hur porslinet förändrats över tid, från storslagna serviser på 1800-talet till ikoniska former och dekorer som präglat 1900-talet.
Från prakt till praktiskt
Under 1800-talets industrialism växte en välbärgad medelklass fram. Att ordna storslagna middagar och supéer var ett sätt att visa upp status och välstånd. Idealet var hundratals servisdelar för en praktfull bjudning, sirligt utformade och rikt dekorerade som matchade festmiddagens omfång. I utställningen visas ett urval av dessa.
I början av 1900-talet ledde ekonomiska utmaningar till att produktion och design rationaliserades. På Gustavsberg fortsatte utvecklingen i denna riktning när Kooperativa Förbundet 1937 köpte fabriken. Modeller förenklades, gjordes stapelbara och multifunktionella. Målet var bra varor till låga priser och hushållsporslin som rymdes i de mest trångboddas köksskåp. I utställningen dukas det med rationella nyheter från tiden.
Fest och förgylld vardag
Vid 1900-talets mitt hade formgivare som Wilhelm Kåge och Stig Lindberg framträdande roller som konstnärliga ledare. Utställningen visar flera exempel på deras ikoniska alster, från Kåges funktionalistiska former till Lindbergs lekfulla och nyskapande dekorer. Dukningarna visar hur konst och vardag kunde förenas genom bruksgods som var både estetiskt tilltalande och ändamålsenligt.
Bland höjdpunkterna i utställningen är den välkända servisen Nobel, särskilt framtagen för festernas fest, Nobelbanketten. Med Karin Björquists eleganta design illustrerar Nobelservisen fabrikens förmåga att kombinera tradition och innovation. Du får här inblick i uppdraget som låg bakom framtagandet av denna exklusiva servis.

Nobelservisen uppdukad. Foto: Viktor Fordell/Nationalmuseum.
Stora och små stunder
Utställningen Dukat till fest! Porslinsriket 200 år är inte bara en tillbakablick på Gustavsbergs historia. Genom dukningarna från olika epoker får du chans att reflektera över hur design och hantverk förändrats över tid, men också över vad som består – en önskan att skapa vackra dukningar som förgyller livets stora och små stunder.
Utställningen visas under hela jubileumsåret och ger alla porslinsälskare möjlighet att uppleva hur Gustavsberg i 200 år har dukat till fest och gjort det med stil.
Kurator
Ulrika Schaeder
Scenograf
Joakim E Werning
Firandet av Porslinsriket 200 år
På Gustavsbergs Porslinsmuseum, som är en del av Nationalmuseum, firar vi 200-åringen med halva priset på entrébiljetten under jubileumsåret, från 4 april ända fram till 31 december.
I Porslinsriket i Gustavsberg firas det dessutom med en mängd andra aktiviteter och erbjudanden under hela jubileumsåret. Här kan du ta del av allt som händer.
Nationalmuseum firar även med en utställning om Stig Lindberg på Läckö slott.
Besöksinformation
För öppettider, adress, aktiviteter och annan besöksinfo, se Gustavsbergs Porslinsmuseums webbplats.