I år firar världens äldsta nationella porträttgalleri 200 år! Statens porträttsamling på Gripsholms slott grundades sommaren 1822 men har sitt ursprung i Gustav Vasas konstsamling. Idag består samlingen av drygt 5 300 porträtt, och den växer ständigt. Se ett urval välkända svenskar i sommarens jubileumshängning.
Statens porträttsamling på Gripsholm är världens äldsta nationella porträttgalleri med ursprung i den med internationella mått mätt anspråkslösa konstsamling Gustav Vasa hade på slottet vid 1500-talets mitt. Först i och med Hedvig Eleonora och senare Gustav III tillkommer här en större porträttsamling. Därmed var grunden lagd till det som skulle bli ett nationellt porträttgalleri, grundat av Karl XIV Johan sommaren 1822 på initiativ av bland annat den historieintresserade överkammarherren Adolf Ludvig Stierneld. Från att ha varit ett galleri exklusivt ägnat framställningar av kungligheter fylldes samlingen alltmer med porträtt av framstående svenska kvinnor och män. I dag består den av drygt 5300 verk och varje år tillkommer ytterligare porträtt av välkända svenskar.
Sedan år 2002 förvärvas även fotografiska porträtt. Detta har ytterligare bidragit till att demokratiserat sammansättningen av modeller. En särskild begivenhet är ett årligt beställningsporträtt där modellen är en bemärkt svensk, som blir föremål för en särskild hedersbevisning. Sammantaget gör detta Gripsholm unikt bland de kungliga lustslotten i och med att det har en samling som inte är historiskt sluten, utan ständigt växer och som även inbegriper nutiden. I samband med jubileet sker en kompletterande hängning av porträttsamlingen på Gripsholms slott. Även en ny användarvänlig besöksapp kommer att presenteras.
Under jubileumsåret utkommer också bokverket Statens porträttsamling – nationens minne under sex sekel. Här tecknas samlingens historia i fem inledande kapitel. Den tar sin början redan med Gustav Vasas och slutar i vår egen nutid. Detta ackompanjeras av sex epoker med sammanlagt 340 texter över enskilda mästerverk i samlingen, skrivna av specialister inom och utanför museet. Boken är rikt illustrerad med över 450 bilder, de flesta i färg.
Sedan 1947 har ett drygt trettiotal utställningar visats på Gripsholm. Det har alltid betraktats som en viktig del av den pedagogiska verksamheten för att levandegöra porträttsamlingen, både för att lyfta historiska händelser och fenomen i nutiden. I år är sommarutställningen ägnad åt en av våra främsta porträttfotografer Lennart Nilsson, som skulle ha fyllt 100 år.