Följ med på en tidsresa i den europeiska konsten och upplev kända klassiker och andra pärlor i samlingarna. Mer än 5 000 målningar, teckningar, skulpturer, design- och konsthantverksföremål – skapade under sex sekler – väntar på att upptäckas.
Samlingarna presenteras kronologiskt, längs en tänkt tidslinje genom huset. Här kan du lätt navigera dig fram genom århundradena. Varje tidsepok har sin egen stora utställningssal. Här drar vi upp huvuddragen i konsten och de aktuella kultur- och samhällsströmningarna. I de mindre, intilliggande rummen finns plats för vidgade vyer eller djupdykning i olika frågeställningar som knyter an till tiden.
Möt internationella och svenska mästare som Rembrandt, Leyster, Gentilieschi, Roslin, Goya, Renoir, Claudel, Gauguin, Zorn, Larsson och Pauli och många, många fler.
Vi vill att du ska få uppleva så mycket som möjligt av samlingarna, och därför byter vi då och ut vissa av föremålen som visas. Det ska, nästan, alltid finnas något nytt att upptäcka.
Med appen som guide
Nationalmuseum Visitor Guide App innehåller audioguider, fakta och inspiration. Den är den bästa följeslagaren under ditt besök på museet och en riktig guldgruva för dig som är vetgirig även utanför museet.
Mer om konst från sex århundraden
1500-tal
Under 1500-talet växte centralstater med en stark furstemakt fram i Europa. Gustav Vasa valdes till svensk kung 1523. Genom att ansluta Sverige till den protestantiska läran och införa ärftlig monarki stärkte han ytterligare sin makt.
1600-tal
Barocken, en konstnärlig stil, med dynamiska kompositioner, starka känslor och ett direkt tilltal till sinnena. Stilen uppstod i det katolska Europa men spred sig till protestantiska områden och ut i världen.
1720–1770
Inredningen av ett nytt kungligt slott i Stockholm blev en uppvisning i fransk rokoko och samtidigt ett drivhus för utbildningen av inhemska konstnärer och konsthantverkare. Som ett resultat blomstrade porslinsmanufakturer och silversmide.
1770–1800
Johan Tobias Sergels tid i Rom markerar ett skifte i svensk konst från rokoko till nyklassicism. Andra svenskar följde efter, men det var först med Gustav III:s italienska resa 1783–1784, som nyklassicismen slog igenom i Sverige.
1800–1870
Franska revolutionen var omvälvande för den europeiska konsten efter 1800. Politiseringen märktes både inom konsthantverket och bildkonsten, samtidigt som klassicismen fortsatte att dominera.
1897
Tänk dig att du besöker en av 1800-talets stora konst- och industriutställningar. I en spektakulär mässhall av glas och gjutjärn promenerar du runt bland häpnadsväckande konstnärliga och högteknologiska nyheter.
1870–1910
Vår tids sätt att konsumera upplevelser och ting har rötter i det sena 1800-talets kosmopolitiska kultur. Parallella strömningar existerade sida vid sida, det fanns inte bara en enda konststil eller riktning.
Sekelskiftet 1900
Då idén om nationalstaten slagit igenom vid mitten av 1800-talet blev det viktigt att etablera en nationell kultur och historia. Först på 1890-talet gestaltade nationalromantiska konstnärer de föreställningar som vi i dag ser som typiskt svenska.
1920–1965
En tid före andra världskriget, då konst och design främst är för människor med stark ekonomi, men där visioner börjar ta form om ett mer jämlikt samhälle. Och en tid efter, när konst och design, precis som samhället i stort, demokratiseras.
1965–
1960-talet innebar rekordtillväxt i Sverige men efter 1970-talets lågkonjunktur förändrades designernas arbetsvillkor. Idag har design blivit ett strategiskt verktyg och designerna får ofta internationell stjärnstatus.
- idag 21/1118:00–19:00
- fredag 22/1115:00–16:00
- lördag 23/1114:00–15:00